Navigatie
Vacatures
Renovatie Oud-Tivoli Eindhoven

Renovatie Oud Tivoli Eindhoven

Het betreft het 3e deelgebied van een omvangrijk renovatieproject, dat zich concentreert
op de Leeuwenstraat e.o. Woningen met een monumentaal karakter, gebouwd in 1929.
Aan de Leeuwenstraat 41 bevindt zich een woning die nog helemaal in de oorspronkelijke staat is gebleven. We spraken met bewoner Martien Vissers en waanden ons in de tijd van toen.

“Oorspronkelijk hoorde dit gebied bij Geldrop en was het eigendom van de Baron van Tuyll van Serooskerken” vertelt Martien. “De toenmalige woningstichting ‘Thuis Best’ kocht destijds deze grond aan in het buitengebied voor de bouw van arbeiderswoningen en ontliep daarmee de strenge woningbouweisen van de Gemeente Eindhoven. De bewoners waren vrijwel allemaal Philips-medewerkers. Pas in 1972 werd Tivoli door Eindhoven geannexeerd.”

“Ik ben hier komen wonen in 1976, dus inmiddels al bijna 40 jaar geleden. Destijds keek ik uit over de landerijen naar de kerktoren van Geldrop. We wonen hier als een gezin van 4, mijn vrouw en ik en onze tweeling. Het vloeroppervlak is niet groot, twee verdiepingen van zo’n 5 bij 8 meter. De kamers zijn klein, maar wij vinden het heel fijn en gezellig wonen. Meer ruimte dan dit hebben we helemaal niet nodig.

De sfeer in deze buurt kan ik omschrijven als een huiskamersfeer. Veel mensen kennen elkaar en er wordt hier echt samen geleefd. De laatste jaren zie je overigens wel dat er meer mensen vertrekken, de gezinnen verdwijnen steeds meer en er komen alleenstaanden of mensen zonder kinderen voor in de plaats. Het zou mooi zijn als je weer wat meer kinderen in de wijk zag buitenspelen, zoals vroeger. Dat houdt een wijk levendig en bevordert de sociale
contacten.”

We lopen door de tuin naar achteren waar Martien zijn atelier heeft, met tekeningen van spelende kinderen, die hij zittend op het plein in de wijk heeft gemaakt. “Misschien dat ik er na de renovatie maar eens iets mee moet gaan doen in de vorm van een expositie of iets dergelijks.”