Navigatie
Vacatures

Projectleider Jan Daamen over renovatie:

“Tegelzetters, metselaars, stukadoors, we kunnen ze altijd gebruiken”

In opdracht van woonstichting ‘thuis verzorgd Groenen Bouw & Onderhoud de renovatie van 44 woningen aan het Cerespad en de Rietlaan in Son & Breugel. Bij deze renovatie worden o.a. de keuken, de badkamer en het toilet vernieuwd. Een belangrijk deel van het werk is tegelzetten. Een vak, waarin steeds minder goede vakmensen te vinden zijn. “De hele bouwsector heeft met dit probleem te kampen”, aldus projectleider Jan Daamen.

Renovatie Cerespad Son & Breugel

Eigen vaklieden zijn goud waard

Projectleider Jan DaamenGroenen Bouw & Onderhoud is nog een van de weinige bouwbedrijven met een groot aantal eigen vaklieden op de loonlijst. Het overgrote deel bestaat uit allround timmerlieden en onderhoudsmonteurs, die worden ingezet bij zowel nieuwbouwprojecten, renovatieprojecten als Dagelijks Onderhoud, zoals reparaties bij schade of slijtage etc.

“Waar we in de planning het meeste moeite mee hebben is de inzet van ervaren tegelzetters” aldus Jan Daamen. “Maar ook aan metselaars en stucadoors is een chronisch tekort. Gelukkig beschikken wij over hele goede eigen vakmensen en vaste ketenpartners. Maar als er in deze drukke tijden iemand uitvalt hebben we al snel een probleem. Dan moet je een beroep doen op de flexibiliteit van je organisatie en je ketenpartners. Zo’n geval hadden we ook bij de renovatie van 31 woningen aan het Cerespad in Son. Tiny van Hoof, één van onze beste tegelzetters viel uit door ziekte, terwijl de badkamers en toiletten van een groot aantal woningen betegeld moesten worden. In goed overleg met onze opdrachtgever en dankzij de flexibiliteit van onze organisatie én onze ketenpartners, konden we toch door. Uiteindelijk hebben we geen tijd en kwaliteit verloren, maar het is natuurlijk altijd even spannend”.

Keukenblok Cerespad-Son & Breugel

Praktijk is vaak beter dan theorie

“Het tekort aan vaklieden speelt met name de laatste twee jaar in de gehele bouwsector. Jongeren vinden vakopleidingen in de bouw blijkbaar niet meer interessant. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft al in 2014 geconstateerd dat er een afname was van het aantal leerlingen die een bouw-vakopleiding volgen, van maar liefst 70%. Opleidingen zijn veel te veel op theorie gebaseerd. En dat, terwijl er juist nu zo’n behoefte is aan ambachtsmensen die met hun handen kunnen werken. Zeker bij renovatie zoals wij die veel doen zal die behoefte er altijd blijven. In de nieuwbouw zie je nieuwe technieken ontstaan op basis van prefab-systemen voor binnen- en buitenwanden. Maar voor binnen-renovatie zijn dat soort technieken lang niet altijd toepasbaar, omdat elke woning weer net even anders kan zijn. Je kunt daar niet zo snel standaardiseren. Bovendien is het ook belangrijk dat het authentieke karakter van een woning behouden blijft”.

Kennis en ervaring overbrengen op jongeren

“De beste oplossing die wij momenteel zien voor het tekort aan vaklieden is deze zelf opleiden. Onze ervaren werknemers kunnen jonge mensen vanuit de praktijk coachen. Een voorbeeld is Tiny van Hooff. Hij kon door ziekte tijdelijk zelf niet werken, maar was wel bereid om op de bouw te verschijnen en een jongen die we zelf in opleiding hebben te begeleiden. Tiny is iemand met heel veer ervaring. Hij heeft het vak zelf in de praktijk geleerd en is in staat is om de echte ‘kneepjes; van het vak over te brengen. De jongen die we opleiden is erg enthousiast en als hij het vak eenmaal beheerst zal er altijd genoeg werk voor hem zijn. Werk dat leuk en afwisselend is. Dat kun je van een kantoorbaan lang niet altijd zeggen”.

 

Cerespad Son & Breugel woningen renovatie
Badkamer Cerespad Son & Breugel
Bergingen Cerespad Son & Breugel