Navigatie
Vacatures

Frans en Jo van Velthoven:
“Heel fijn wonen hier”

Een van de oudste wijken in Aalst-Waalre is de zeehelden-buurt, omgeving Michiel de Ruyterstraat, Piet Heinstraat en Maarten Trompstraat. De woningen die hier staan zijn gebouwd in de jaren veertig. Een sfeervol en rustig wijkje met overwegend oudere bewoners die hier ‘alles bij de hand’ hebben. We mochten even op visite komen bij Frans (80) en Jo (79) van Velthoven aan de Maarten Trompstraat. Uitvoerder Jack Maas leidt ons naar binnen en stelt ons voor. In de kleine, maar gezellige keuken worden we hartelijk ontvangen. En uiteraard een koekje bij de koffie.

Frans en Jo van Velthoven - Piet Heinstraat Aalst-Waalre

Terug naar het oude nest

Jo van Velthoven is geboren en getogen in Aalst. “Mijn ouders hebben altijd in de Piet Heinstraat gewoond, dus dit is echt mijn vertrouwde omgeving. Frans woonde in Valkenswaard en na ons trouwen hebben we daar een aantal jaren gewoond. Daarna ook nog een tijd in Dommelen. Maar uiteindelijk zijn we weer hier in Aalst beland, waar we nu al 40 jaar wonen. Het is een heel fijne buurt met de Albert Heijn en diverse andere winkels om de hoek”.

Sjouwen is Frans niet vreemd

“Zo’n 20 jaar geleden is het huis ook al eens opgeknapt”, vertelt Frans. Dat was ook wel nodig, want er mankeerde wel wat aan. Woningstichting Aert Swaens heeft dat toen geregeld. De tuin was ook helemaal vol begroeid met bomen en struiken. Ik heb zelf flink gesjouwd met kruiwagens zand. Toen ik bij de dokter kwam met rugklachten zei die: dat verbaast me niets, want ik heb je elke dag zien sjouwen”.

Frans heeft vroeger bij Houtindustrie Picus gewerkt en ook in de bouw als steigerbouwer. “Ik heb nog meegemaakt dat steigers met houten balken werden opgebouwd. Dat was behoorlijk zwaar werk. Als ik zie hoe het nu gaat en hoe snel een steiger is opgezet, dan denk ik: tsjonge dat was in onze tijd wel heel anders. Alles was een stuk zwaarder dan tegenwoordig en kostte ook meer tijd. Als het destijds was geweest zoals nu, dan had ik nog steeds in de bouw kunnen werken” zegt Frans lachend. “Maar ik zie ook dat die jongens van Groenen heel hard werken. Alles gaat in een rap tempo en het zijn allemaal vakmensen”.

Jaren 40 wining Piet Heinstraat Waalre

Aandacht voor anderen

Jo heeft nooit een baan gehad, maar haar leven gewijd aan de verzorging van anderen. “Ik heb de kinderen van mijn zus opgevoed en ook mijn ouders lange tijd verzorgd. Onze stiefzoon woont trouwens nog steeds hier in huis, hij is inmiddels 59 jaar en heeft hierboven een kamer”. Ze vindt het eigenlijk best gezellig dat er nu gerenoveerd wordt. “De koffie staat hier altijd klaar en we vinden het leuk om een praatje met de werkers te maken. Bij ons vallen de werkzaamheden wel mee. De keuken en douche worden vernieuwd en we krijgen nieuwe ramen en kozijnen. Dat laatste is zeker nodig, want je voelt de tocht door het kozijn heen komen. De keuken vonden we aanvankelijk niet nodig, maar bij de opname door uitvoerder Jack viel er spontaan een kastdeurtje uit. Toen wisten we dat het vervangen van de keuken toch wel nodig was”.

Omvergetrokken door de hond

Huisgenoot nummer vier is Castro, een mooie mechelse herder van 4 jaar oud. “Dat is eigenlijk ons kind” zegt Jo. “Frans heeft al herdershonden sinds hij 8 jaar oud was. Deze hond is heel erg lief, maar als hij andere honden ziet wordt ie wel ’s fel.” “Laatst, tijdens het uitlaten aan de riem, trok hij me gewoon omver. Dat was even schrikken” zegt Frans. Maar er zit geen kwaad in. Voordat we Castro hadden, hebben we een hond weg moeten doen omdat ie agressief was naar kinderen. Dat kun je natuurlijk niet hebben”. Gezellig uit eten Laatste vraag: gaan jullie nog wel eens de deur uit voor een vakantie of iets anders leuks? “Welnee, we hebben het goed hier. O ja, heel soms gaan we wel ’s uit eten in Vught bij het Van der Valk restaurant. Echt gezellig en lekker daar. Hier vlakbij zit er ook een, maar die vinden we veel te modern”.

Uitvoerder Jack Maas kent inmiddels alle bewoners van de 13 woningen die gerenoveerd worden. “Er is hier niet één woning hetzelfde, we komen van alles tegen. Het grootonderhoud bestaat o.a. uit het na-isoleren van de gevels, het vervangen van kozijnen, meterkasten, keukens, badkamers en toiletten. Op het dak herstellen of vervangen we de schoorstenen. Het zijn slechts 13 woningen, maar de diversiteit maakt dit toch tot een flinke klus. En vóór de Kerst moet alles klaar zijn”.