Navigatie
Vacatures
Nachtegaallaan 7 Eindhoven

Architect Marco Aartsen over karakteristieke villa in Eindhoven

In hartje Eindhoven, aan de Nachtegaallaan 7, wordt door Groenen Bouw & Onderhoud momenteel de laatste hand gelegd aan een bijzonder nieuwbouwproject. Op deze plek stond ooit een monumentaal pand uit het begin van de vorige eeuw (ca.1910). Door een noodlottige brand werd het pand in 2007 compleet verwoest. Het was toen al in eigendom van architect Marco Aartsen, nu ontwikkelaar en opdrachtgever voor de nieuwbouw.

 

Brand Nachtegaallaan Eindhoven

Bron: 112Brabant.nl – Foto: Guus Mahler

 

Marco Aartsen ArchitectMarco Aartsen komt uit Utrecht. Na zijn architectuurstudie is hij in Eindhoven gebleven en voor zichzelf begonnen als Aartsen & Partners Architecten. Hij zit al meer dan 25 jaar in het vak en heeft tal van mooie projecten gerealiseerd in uiteenlopende bouwstijlen. We zochten hem op in zijn kantoor aan de Paradijslaan te Eindhoven.

“Slopen zag ik totaal niet zitten”

“Begin 2006 had ik het pand aan de Nachtegaallaan 7 al aangekocht” vertelt Marco Aartsen. “Het stond leeg en was in zeer slechte staat van onderhoud. Het gebouw was enigszins verzakt door het ontbreken van een goede fundering. Er was al een sloopvergunning afgegeven, maar dat zag ik helemaal niet zitten. Zonde van zo’n mooi karakteristiek gebouw. Ik ben altijd al gek geweest van dit soort panden. Restaureren en weer in topconditie brengen werd mijn missie. Door te kijken naar de mogelijkheden van hergebruik en te streven naar maatschappelijke en culturele doelen, hebben we al diverse monumentale panden in Eindhoven van de ondergang weten te redden. Voorbeelden zijn de panden van Grand Café Meneer van Dijck en De oude Rechtbank in Eindhoven. Die oude architectuur spreekt me enorm aan en mag niet verloren gaan”.

 

“Aldus ben ik met mijn team enthousiast aan de slag gegaan met een herstelplan voor de uitbreiding en renovatie van twee oude woonhuizen aan de Nachtegaallaan, nummer 7 en nummer 9. Ik zag het al voor me: mijn architectenbureau en mijn eigen woning naast elkaar aan de Nachtegaallaan”.

Kraakpand met problemen

“Terwijl we druk bezig waren met de planvorming werd het pand op nummer 7 gekraakt. Opeens was het een onderkomen voor een groep jongeren, zoals dat wel vaker gaat met leegstaande panden. We hebben het gewoon getolereerd, want onze planvorming had tijd nodig. Maar dat veranderde. Toen bleek dat de buurt veel overlast ondervond van de krakers, konden we niet anders dan de politie inschakelen en de woning laten ontruimen. Tja, daar maak je geen vrienden mee, maar het was nodig”.

 

Uit het veld geslagen

“Kort daarna, in november 2007, kreeg ik een telefoontje dat ik nooit zal vergeten. Er woedde een uitslaande brand aan de Nachtegaallaan nr. 7. De brand bleek aangestoken en ons mooie project ging letterlijk in vlammen op. Ik was compleet uit het veld geslagen, doodziek. En kort daarna brak ook nog eens de economische crisis uit. Nee, dat waren geen leuke tijden”.

Opnieuw beginnen

“De schade door de brand was dermate groot, dat herstellen geen optie meer was. Het enige wat we konden doen is de ruïne – met pijn in het hart – verder slopen en compleet opnieuw bouwen. Dat dit in een stijl zou zijn die het verleden eer aan doet, was voor mij vanzelfsprekend. Voor de nieuwbouw hebben we een mooie statige stadsvilla getekend met herkenbare elementen van het oude pand. Dat geldt trouwens ook voor het pand Nachtegaallaan 9, dat inmiddels ook verkocht en bewoond is. Het oorspronkelijke idee om hier ons eigen kantoor te vestigen hebben we laten varen. Door de bouwcrisis is ons bureau geslonken tot 2 man, dus zoveel ruimte hebben we niet nodig”.

Kunstwerk met vakmanschap

“In maart van dit jaar is Groenen Bouw & Onderhoud met de bouw gestart. De bouw nadert nu zijn voltooiing en we zijn trots op het resultaat. Het pand is duurzaam gebouwd en bouwkundig helemaal van deze tijd. Speciale aandacht ging uit naar de fundering, omdat de bodem op deze locatie niet stabiel is. Er zijn funderingspalen van zo’n 14 tot 16 meter de grond in geboord. Het staat nu écht als een huis. Begin volgend jaar kunnen de bewoners die dit pand gekocht hebben, hun intrek nemen”.

Nachtegaallaan-Eindhoven

 

“De vele details en bijzondere kapconstructie zijn ware kunstwerken geworden. Veel onderdelen zijn in het werk tot stand gekomen, dankzij het meedenken en het vakmanschap van Groenen. Hun timmerlieden leveren fantastisch werk, dat mag best gezegd worden”.

—-

Project:  Nachtegaallaan 7 Eindhoven
Vrijstaande nieuwbouw villa op een perceel van 195m2, bruto inhoud 430m3

Opdrachtgever:  Aartsen & Partners Architecten
Uitvoerder:  Robert Dingen