Navigatie
Vacatures

Transformatie kantoorpand naar 54 Short-stay-studio’s

Het was er echt maar één. Eén vleermuis die in het leegstaande kantoorpand aan de Kasteel Traverse 104 te Helmond de planning voor transformatie naar 54 studio’s in de war kon gooien. Maar met respect voor flora en fauna en flexibiliteit in de planning wist Groenen Bouw & Onderhoud dit probleem op te lossen. De routing werd aangepast en er werden migratie-maatregelen genomen om de vleermuis een nieuw onderkomen te bieden.

Ontmoedigen en migreren

Het komt uiteraard wel vaker voor dat vleermuizen worden aangetroffen in een pand dat moet worden gerenoveerd of getransformeerd. De rust en verblijfplaatsen van deze diertjes zijn beschermd en mogen dus niet worden verstoord. Pas als ze hun nest verlaten hebben kun je als bouwer aan de slag. Door het plaatsen van nestkasten en oude nestplaatsen te ontmoedigen worden de verblijfplaatsen gemigreerd. Groenen Bouw & Onderhoud laat zich hiervoor regelmatig bijstaan door in flora en fauna gespecialiseerde organisaties, zoals Stichting Mus uit Eindhoven.

Vleermuiskast aan muur Kasteeltraverse

Vleermuiskast aan muur Kasteeltraverse

54 ‘Short-stay’ studio’s

Het kantoorpand aan de Helmondse Kasteel Traverse 104 stond al een tijd leeg. Woningstichting Woonpartners, ook gevestigd aan de Kasteel Traverse, heeft het pand aangekocht en maakte samen met Architectenbureau De Loods en Camelot Leegstandsbeheer een plan voor de transformatie naar ‘Short stay studio’s’. Er is steeds meer behoefte aan tijdelijke woonruimte, niet alleen voor studenten maar ook voor expats die in de regio Brainport komen werken, alleenstaanden die op zoek zijn naar nieuwe woonruimte etc. Na een aanbestedingsprocedure werd de transformatie-opdracht aan Groenen gegund.

Ingerichte woonkamer short stay appartement Kasteel Traverse - Woonpartners Helmond - Groenen Bouw & Onderhoud

Energetische maatregelen

Het kantoorpand werd volledig ‘gestript’, asbestvrij gemaakt en voorzien van nieuwe kozijnen. De buitengevel is aangepakt door gedeeltelijk metselwerk te vervangen en de gevel te ‘keimen’. De gevels zijn ook uitgebreid na-geïsoleerd.
Op de vier verdiepingen is uiteraard een compleet nieuwe indeling ontstaan en ook de technische installaties zijn compleet nieuw aangelegd. Met alle energetische maatregelen, waaronder ook een warmtepomp-installatie, is het pand naar Energielabel B gebracht.

Zonnepanelen op het dak Kasteel Traverse

Samenwerking

“Dit project kenmerkt zich door de intensieve samenwerking met zowel Woonpartners als Camelot Europe en dat ging uitstekend” aldus projectleider Jan Daamen. “Woonpartners laat het gebouwenbeheer en alle regelwerk dat te maken heeft met verhuur over aan Camelot, omdat zij veel ervaring hebben met de short-stay formule. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan het digitaal programmeerbare I-loc-sleutelsysteem dat hier is toegepast op de deuren van de studio’s. Een moderne oplossing voor verloren gegane sleutels, ongeautoriseerd kopiëren en misbruik van gedeeld toegankelijke ruimten.

Samenwerking Kasteel Traverse

Project: Transformatie kantoorpand naar 54 Short-stay studio’s
Opdrachtgever: Woonpartners Helmond
Directievoering: Camelot Europe
Aannemer: Groenen Bouw & Onderhoud
Architect: de Loods Architecten en Adviseurs
Projectleider: Jan Daamen

 

Zie ook de projectreferentie met meer foto’s!

Kasteel Traverse is in gebruik genomen

54 Short stay studio's in Kasteel Traverse zijn opgeleverd.