Navigatie
Vacatures
Coos & Cassandra van der Heijden - Groenen Bouw & Onderhoud

Uniek woningproject, midden in de natuur bij Vianen

Bij de plaatsnaam Vianen denk je al snel aan de snelweg A2 en verkeersdrukte. Maar schijn bedriegt. Op een prachtige locatie in het groen, tussen grienden, sloten en weilanden, bouwde Groenen Bouw & Onderhoud in vier maanden tijd een eigentijdse villa in houtskeletbouw. Een uniek project.

Dagelijks naar Vianen en terug

Na het verlaten van de snelweg is het nog een paar kilometer rijden via idyllisch landweggetjes, tot aan de Bolgerijkse Kade in Vianen. Bewoonster Cassandra van der Heijden en haar vader Coos ontvangen ons hartelijk. Coos van der Heijden is timmerman bij Groenen Bouw & Onderhoud. Het is dus geen toeval dat juist hij een van de mensen is die aan dit fraaie project hebben gewerkt. “Tijdens de vier maanden bouwtijd ben ik vrijwel dagelijks op en neer naar Vianen gereden. Het waren vaak lange dagen maar het is natuurlijk prachtig om in deze mooie omgeving zo’n unieke woning te mogen bouwen. We zijn hartstikke trots op het resultaat”.

 

Opknappen of afbreken?

“Oorspronkelijk waren mijn vriend en ik van plan om de bestaande woning die hier stond te gaan verbouwen” vertelt Cassandra. “Maar na het nodige rekenwerk adviseerde Johan Groenen ons om ook eens te kijken naar de mogelijkheid van slopen en helemaal opnieuw bouwen. Tot onze verrassing bleek dat zelfs voordeliger te zijn en bovendien konden we hierdoor ons droomhuis realiseren. En dat op deze unieke plek, helemaal vrij in de natuur. Want het was onze wens om veel grond om ons heen te hebben en zeker geen buren in het zicht”.

Luchtfoto woonhuis houtskeletbouw.JPG

Architect: Het Ontwerphuis

Houtskeletbouw

De woning heeft een heel ‘open’ karakter met veel glas en is in houtskeletbouw gerealiseerd. Deze traditionele bouwmethode wordt de laatste jaren weer populair, vanwege de duurzaamheid. Houtskeletbouw geeft een prettig woonklimaat, zorgt voor een hogere isolatiewaarde en is een duurzame manier van bouwen. Het FSC-hout wordt klimaatneutraal gekweekt.
De wanden van de woning bestaan uit houten staanders die aan de buiten- en binnenzijde worden voorzien van OSB-platen, met daartussen isolatiemateriaal. Aan de buitenzijde wordt een enkelsteens muur met spouw geplaatst. De binnenzijde wordt afgewerkt met geïsoleerde voorzetwanden, gipsplaten en stucwerk. Zo ontstaat een uitermate goed geïsoleerde woning met een relatief groot netto vloeroppervlak.

Griendhout

“Tijdens de bouw hebben we een tijd in de oude schuur gewoond die hier tot voor kort nog stond”, vertelt Cassandra. “Al sinds de Middeleeuwen hebben hier mensen gewoond en die schuur was daarvan misschien wel een laatste overblijfsel. De mensen leefden hier van het griendhout, dat onder meer werd gebruikt voor het vlechten van manden. Op ons terrein van 2 hectare, hebben we nog een deel Griend staan, wat nu de status natuurgebied heeft”.

Heerlijk buiten zitten bij de houtskeletbouw-woning

Vereende krachten

Buiten de loodgieter, elektricien en twee metselaars is het complete huis door vader Coos en zijn collega’s van Groenen Bouw & Onderhoud gebouwd. Cassandra en haar vriend hebben zoveel mogelijk meegeholpen, o.a. met het voegen van het metselwerk. De afgelegen locatie betekende een beperking voor het transport van materialen, want over het landweggetje mogen geen vrachtwagens rijden die zwaarder zijn dan 15 ton. Zo konden de betonnen heipalen niet aan één stuk worden aangeleverd, maar moesten deze in delen op de bouwplaats worden gebracht.
“Nu de schuur is afgebroken rest nog het verder aanleggen van de tuin, waar we een mooie zwemvijver willen realiseren” aldus Cassandra. “Maar het is ook nu al elke dag genieten!”