Navigatie
Vacatures

Proefblok voor energie-neutrale woningen opgeleverd in wijk Doornakkers

In opdracht van Woonbedrijf heeft Groenen Bouw & Onderhoud een proefblok met 6 energie neutrale woningen opgeleverd. De woningen zijn voorbereid op gasloze energievoorziening met nul op de meter. De proefwoningen vormen een aanloop naar het renoveren van 202 woningen, welke Woonbedrijf vóór 2035 volledig energieneutraal wil hebben. Het complete project zal in fases worden uitgevoerd.

The Natural Step

Vanuit het gedachtengoed ‘The Natural Step’ heeft Groenen Bouw en Onderhoud een plan van aanpak uitgewerkt om deze energie-neutrale woningen duurzaam te realiseren. Dat betekent dat zowel de werkwijze als alle materialen ‘TNS-proof’ zijn. Duurzaam geproduceerd en niet schadelijk voor mens en milieu. En, rekening houdend met circulaire sloop in de toekomst.

Woningen energieneutraal - Groenen Bouw & Onderhoud

Efficiënte voorzetgevels voor een karakteristiek straatbeeld

Om de woningen naar energieneutraal te brengen is de gehele buitenschil vernieuwd. Behalve het na-isoleren van de bestaande spouwmuren zijn innovatieve prefab voorzetgevels geplaatst. Ze bestaan uit een stalen constructie met een speciale isolatiefolie en Eco-OSB platen met FSC keurmerk. De voorzetgevels zijn afgewerkt met handgevormde steenstrips. Hiermee blijft het karakteristieke straatbeeld behouden. De kozijnen zijn van 100% gerecycled kunststof (later opnieuw recyclebaar) en geheel onderhoudsvrij. Het dak is voorzien van SLIMFIX Reno+ dakisolatie, waarbij dakpannen zoveel mogelijk zijn gereinigd en hergebruikt. Op elke woning liggen nu 12 moderne PV-panelen die elk 275 Wp (Wattpiek) vermogen opleveren en voor een groot deel van de elektriciteitsvoorziening zorgen.

Woningen Energieneutraal Groenen Bouw & Onderhoud

Hybride-systeem voor verwarmen

Voor energiezuinige mechanische ventilatie in combinatie met verwarmen, zijn de woningen uitgerust met gecombineerde warmtepomp/ventilatie-unit. Afgevoerde ventilatielucht wordt hierbij weer gebruikt om de woning te verwarmen. Het vormt een hybride-oplossing met de bestaande HR-ketel en kan eenvoudig naar een all-electric systeem gebracht worden in combinatie met een boilervat. Zo zijn de woningen helemaal voorbereid op gasloze energie.

Zonnepanelen - Woningrenovatie energieneutraal

Woningen weer nieuw en eigentijds

De renovatiewerkzaamheden zijn op basis van nieuwbouw-prestaties uitgevoerd. De woningen bieden méér comfort en door de lagere energiekosten zullen de kosten voor de bewoners niet stijgen. Om draagvlak bij de bewoners te creëren (70% deelname) werkt Groenen samen met Woonbedrijf aan een communicatieplan.