1e BREEAM Outstanding project in Veldhoven
Zodra je het nieuwe gebouw van Van Eerd Groep aan de Heiberg in Veldhoven binnenstapt merk je al dat dit een bijzonder pand is. Materialen, techniek, werkomgeving, alles ademt hier duurzaamheid. Sensoren bij alle binnendeuren zorgen ervoor dat nergens licht brandt waar dat niet nodig is. Het klimaat wordt via de vloeren en het plafond constant gehouden. Op het dak liggen maar liefst 800 zonnepanelen. Centraal in het pand een geavanceerde technische ruimte, het duurzame ‘hart’ van het gebouw.
“Voor Groenen Bouw & Onderhoud is dit een niet alledaags project, waar we trots op mogen zijn” aldus projectleider Erik de Loijer. “Opdrachtgever René van Eerd heeft ons het volle vertrouwen gegeven om de bouw samen op een open en transparante wijze te realiseren. Geen ingewikkelde contracten met kleine lettertjes, waar je als bouwer en opdrachtgever op vast kunt lopen, maar een resultaatgerichte bouwteam-overeenkomst. Na een uitgebreid voortraject waarin de benodigde vergunningen zijn verleend en de plannen op maximale kwaliteit en duurzaamheid werden gericht, konden we dit jaar (2018) aan de slag. In de periode februari t/m juni 2018 hebben we nu een BREEAM Outstanding project volledig LEAN gerealiseerd, dat uniek is in de regio. We hebben hiervoor elk stukje materiaal, elke rit voor transport en alle werkwijzen nauwkeurig in kaart gebracht en ter verantwoording vastgelegd. Tijdens de bouw hebben diverse audits plaatsgevonden door de Dutch Green Building Council, ontwikkelaar en beheerder van het BREEAM keurmerk”.
Investeren in de toekomst
BREEAM Outstanding is een classificatie, waarbij zowel het ontwerp, de omgeving, de wijze van realiseren, materialen en uiteraard het eindresultaat op de mate van duurzaamheid worden beoordeeld. “Voor ons is BREEAM Outstanding een weloverwogen keuze” aldus René van Eerd. “We investeren hiermee in de toekomst, want duurzaam werken is de toekomst. Onze opdrachtgevers zijn de grootste rail-infrabedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. We zijn gewend om de kwaliteitslat op het hoogste niveau te leggen en houden daarmee onze voorsprong. Dus als we dan gaan bouwen willen we het ook goed doen. Een LEAN planning is daarbij vanzelfsprekend en daar hebben we zelf ook veel ervaring mee. Bij rail-infra projecten plannen we zelfs op de minuut nauwkeurig om uitloop te voorkomen”.
Aannemers helpen elkaar
De enorme bedrijfshal van maar liefst 3867 m2 biedt plaats aan een groot deel van het materieel, dat nu op diverse plaatsen in de regio is gestationeerd, onder andere ook tijdelijk op de werf van Groenen Bouw & Onderhoud. “Dat we een deel van het materieel dat hier al stond tijdelijk bij Groenen konden stationeren, was een mooie oplossing. Zo help je elkaar en konden we alle ruimte vrijmaken voor de bouwwerkzaamheden. Dat werkt een stuk efficiënter. We hebben ook veel op andere plaatsen in Veldhoven staan, dat komt allemaal hierheen. Als alles wat we nu elders hebben staan hier naar binnen moet, dan is de hal te klein. Bovendien zou dat ook niet goed zijn, want ons materieel is bedoeld voor rail-infra projecten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. We hebben nu zelfs een aanvraag uit Polen gekregen. Pools spreek ik niet, maar dat lossen we wel op”.
Duurzame kantooromgeving voor gezond werken
Het kantoorgedeelte bestaat uit twee verdiepingen, bruto oppervlak 790 m2 en biedt plaats aan de ca. 28 vaste medewerkers van Van Eerd Groep. “Onze mensen zijn heel blij dat ze nu hier kunnen werken, in optimale omstandigheden”. Erik de Loijer: “Daglicht, klimaatregeling, interieur, alles is nu optimaal en wordt computergestuurd geregeld. Als de hoeveelheid daglicht in een ruimte afneemt, springt er verlichting aan, maar op een manier waardoor je dit niet of nauwelijks merkt. De 800 PV-panelen op het dak leveren alle benodigde energie, zowel voor elektriciteit als verwarmen en koelen. Een gasaansluiting is hier dus niet”.
Energie én water van het dak
Het is een indrukwekkende aanblik als je 800 PV-panelen bij elkaar ziet liggen op de daken van de twee geschakelde bedrijfshallen. “Hier wordt alle energie – en zelfs meer dan men zelf nodig heeft – opgewekt. Aanvankelijk waren 600 panelen gepland, maar met het oog op de toekomst zijn het er 800 geworden. En wat ook bijzonder is: via dit dak wordt regenwater opgevangen voor een ondergronds bassin van 700 kub. Dit water wordt weer hergebruikt voor het wassen van materieel en vormt tevens een waterbuffer voor de brandweer. Zo zie je dat hier helemaal niets wordt verspild”.
Opdrachtgever: Van Eerd Groep B.V.
Architect: Vermeer Architecten B.V.
Architect vergunningstraject: Marhego
Voor meer foto’s en video’s tijdens de bouw van dit project klik hier.